29 آذر 1396 - 11:11 شناسه خبر: 6658 نسخه چاپی

نبود صنایع تبدیلی حلقه مفقوده فرآوری مرکبات مازندران

 نبود صنایع تبدیلی حلقه مفقوده فرآوری مرکبات مازندران
رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران نبود صنایع تبدیلی پیشرفته را حلقه مفقوده فرآوری مازاد مرکبات تولیدی به ویژه پرتقال در استان عنوان کرد و گفت: از سرمایه گذاران برای ایجاد صنایع پیشرفته با هدف تبدیل پرتقال به چیپس، پودر و خوراک دام در صدور مجوز و پرداخت تسهیلات حمایت همه جانبه می شود.

خبرگزاری ایرنا

براساس آمارهای رسمی، در مازندران افزون بر 110 هزار هکتار باغ مرکبات وجود دارد که به صورت میانگین بسته به شرایط آب و هوایی سالانه حدود 2.5 میلیون تن محصول از آنها برداشت و روانه بازار می شود.
از این میزان حدود یک میلیون و 700هزار تن پرتقال تامسون و مابقی نارنگی و دیگر مرکبات است که 70درصد مناسب برای تازه خوری است و قابلیت آب گیری ندارد.
دلاور حیدرپور روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود : هر چند 70درصد از پرتقال های تولیدی استان را تامسون تشکیل می دهد که 100 درصد آن تازه خوری می شود و قابلیت آبگیری ندارد، اما صنایع و تکنولوژی برای فرآوری این نوع میوه در دنیا وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه پوست انواع مرکبات از جمله پرتقال و نارنج مازندران قابلیت فرآوری برای تولید خوراک دام دارد، خاطر نشان کرد: تمام 13کارخانه صنایع تبدیلی مرکبات استان علاوه بر قدیمی و فرسوده بودن، فقط قابلیت کنسانتره با یک اندازه از میوه پرتقال را دارند. 
**تهیه پیش نویس پهنه بندی مرکبات مازندران 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه صنایع تبدیلی مناسب و شناسایی فرصت های جدید برای پهنه بندی باغهای مرکبات اجتناب ناپذیر است، افزود: برای تغییر رقم و حضور در بازارهای جهانی، تهیه پهنه بندی مرکبات برای افزایش صادرات در حال انجام است.
وی بیان داشت: با هماهنگی موسسه تحقیقات مرکبات کشور مستقر در رامسر ارقام جدید زود رس با قابلیت فرآوری و همچنین متناسب با سلیقه کشورهای هدف معرفی می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه به دنبال ایجاد بازار و فرصت های جدید برای توزیع و فروش محصولات کشاورزی مازندران هستیم، گفت:بسته های تشویقی برای صادرات مرکبات تعریف شد. 
حیدر پور با تاکید بر پایداری تولید و جلوگیری از ضرر و زیان تولیدکنندگان، خواستار تکمیل و توسعه زنجیره های تولید برای کاهش فاصله تولید تا مصرف مرکبات و کیوی شد.
**اشباع تولید مرکبات در مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران خطاب به کشاورزان توصیه کرد به هیچ عنوان باغداری در دشت ها را ایجاد و یا توسعه ندهند و تاکید کارشناسی کشاورزی بر کشت محصولات زراعی در دشت ها است.
وی با تاکید مجدد که امروزه باغ ها در دشت ها بازده اقتصادی ندارند، گفت: کشاورزان می توانند باغ های درجه سه خود را در دشت ها از حالت باغ خارج کنند و به زراعت که درآمد خوبی دارد ،برگردانند.
در یک دهه اخیر به دلیل درآمد مناسب میوه پائیزی پرتقال تامسون ، 70 درصد از باغات مرکبات مازندران به زیر کشت این رقم از مرکبات رفته است. 
امروز به دلیل تولید انبوه و اشباع شدن بازار داخلی پرتقال تامسون از یک طرف و بی توجهی به بازار صادرات ،باغداران با مشکل فروش مناسب به نسبت هزینه تولید مواجه هستند. 
بررسی ها نشان می دهد که پرتقال و نارنگی های باغداران مازندران این روزها بی مشتری است و همانند سال های گذشته دلالان با کمترین قیمت این میوه پائیزی را از دست باغداران خارج می کنند.
قیمت پرتقال تامسون که از اوایل اذرماه باغداران سخت مشغول برداشت و شاهد عرضه فراوان آن در بازارهستیم درهر کیلوگرم سر درخت به صورت یکجا 700تا 800 تومان ، در بازار دست فروش ها 900 تا یکهزار تومان و در فروشگاه ها نیز یکهزار و 500 تا 2 هزار تومان عرضه می شود.
** تقسیم بندی باغداری مرکبات مازندران 
از آنجاییکه شرائط آب و هوایی و زمین در مازندران برای کاشت درختان مرکبات فراهم است ،به طور کلی در بیشتر زمین های شهری و روستایی استان شاهد باغداری ' خود مصرفی ' هستیم. 
گروه دومی که به عنوان تولید کننده مرکبات دراستان مازندران هستند ،باغداری در زمین های زیر هزار تا 2هزار مترمربع است که 
علاوه بر خود مصرفی ، تولیدات آنان تا حدودی تعادل کننده و تکمیل کننده درآمد خانوارهای روستایی و شهری است. 
بررسی ها نشان می دهد اغلب باغداری که در زمین های زیر هزار متر انجام می شود در واقع به دلیل قانون تقسیم ارث قطعه قطعه شد و باغداری در زمین های کم مساحت برای بسیاری از کارمندان و شهرنشینان و روستاییانی که برنجکاری شغل اصلی آنان است، نوعی تفریح ، خود مصرفی و تکمیل کننده درآمدی آنان محسوب می شود. 
تولیدات مرکبات مازاد بر مصرف این گروه از باغداران نیز معمولا به صورت سفارشی بین دوستان و فامیلان و یا در بازار روزهای مختلف عرضه می شود.